måndag 30 april 2012

Valborg

Jag fortsätter min faktasökning angående påtvingade traditionsbundna företeelser.
Denna  gång gäller det

VALBORGSMÄSSOAFTON

Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den hedniska högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg, mot häxtro och onda andar, som uppstod efter hennes död år 779. Valborg blev förklarad som helgon den 1 maj, och genom denna omständighet förbands hennes namn med den germanska hedendomens på nämnda dag hållna vårfester, som av den kristna övertron stämplades såsom häxförsamlingar. Särskilt trodde man, att på Valborgsmässonatten  red häxorna på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg, och där gjorde ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen (med rop, skott och horn) och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa till sitt ursprung hedniska vårseder.


Dessert

Ljus kladdkaka med smak av citron.
Serveras med färska bär.
Mumsfilibabba

Kakaon var slut - men är man sugen på nåt gott gäller det att improvisera. Istället för kakao hällde jag ner massor av limesaft och i frysen hittade jag hallon som jag tinade och dekorerade med.
Resultatet blev väldigt lyckat!!

fredag 27 april 2012

Soluppgång

Nu hinner solen gå upp innan man får komma hem och sova efter avslutat arbete.

Lika mäktigt varje gång!!

torsdag 26 april 2012

Seger

Ja vad säger man
Jag hade fel - och jag är glad för det.

Med tanke på inlägget häromdagen så visade sig att det faktiskt går att bestrida en parkeringsbot och få rätt.
Härligt!!

onsdag 25 april 2012

Favorit i repris

Blev en tur ner till oset idag med.
Tunga ben och motvind.

Heja mig!!!

God sikt

Yippie
Nyputsade fönster!!

Lön

LÖN
LÖN LÖN
LÖN LÖN LÖN
LÖN LÖN LÖN LÖN
LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN
LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN
LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN
LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN
LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN
LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN
LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN
LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN
LÖN LÖN LÖN LÖN LÖN
LÖN LÖN LÖN LÖN
LÖN LÖN LÖN
LÖN LÖN
LÖN


Vad ska ni göra idag då??


tisdag 24 april 2012

Empati

Kampen mot parkeringsbolagen är från början dömd att misslyckas - detta pågrund av avsaknad av empati och förståelse från bolagen i uniform.

Enligt ordboken betyder ordet empati:
- inlevelse - deltagande - medkänsla - förmåga att känna för andra -


Igår råkade jag på min härliga granne - en äldre gentleman med glimten i ögat - när jag var ute på promenad med Frasse. Vi slog följe sista biten hem - och pratade om allt från väder och hälsa, till golfsäsongens kommande premiär.
Sen berättade han om dagen när han och frugan var uppe på stan i ett ärende, parkerar bilen och betalar i sedvanlig ordning parkeringsavgiften. Då händer plösligt något oplanerat - och plötsligt befinner de sig i ambulans på väg in till akuten där de blir kvar några timmar. Under tiden hinner bilen bli lappad med parkeringsbot eftersom tiden rinner iväg, och trots uppvisande av intyg från läkare och kvitton från akuten blir de tvugna att betala parkeringsböterna. Snacka om att den dagen var förstörd!!!

Naturligtvis ska parkeringsvakterna göra sitt arbete och jag tänker inte göra misstaget att dra alla över en kam - men finns det verkligen inga marginaler för mänsklighet och förståelse?? Man rår inte för att man blir sjuk och nånstans borde det finnas utrymme för att göra undantag när behoven finns.

måndag 23 april 2012

Löpning

Det är här med att springa har väl inte riktigt varit min grej som vuxen - men när jag var ung - då var jag verkligen aktiv - och inte bara när det gäller löpning. Man höll på med allt som gjorde att man fick röra på sig - oavsett om det gällde friidrott, ridning, eller redskapsgymnastik - och man mådde bra!!

Efter flera år av träda - har jag nu ändå tagit upp löpningen igen - även om det fortfarande är i små begränsade doser - och det känns riktigt bra. Jag får fortfarande ta det lite lungt och känna av med mitt vänsterknä - men än så länge fungerar allt som det ska.

Idag blev det en tur nere i Oset och och det var så härligt. Fick sällskap av världens bästa dotter och vi varvade grusvägarna med leriga cykelstigar och flåsade på riktigt ordentligt. Rent avståndsmässigt är vi inte i närheten av några stordåd - men vi fick i alla fall igång blodcirkulationen riktigt ordentligt och framförallt gav det mersmak.

Det är sådana här stunder man önskar att det gick att konservera känlan av välmående för att kunna plocka fram vid senare tillfälle -  GÖTT!!!!

fredag 20 april 2012

Aprilväder

Idag har det snöat och regnat om vartannat - vart tog den begynnande våren vägen?



Den 20 april förra året satt jag hemma hos föräldrarna i fäboden och solade benen
- det var tider det -



onsdag 18 april 2012

Dialekt

Jag älskar Dalarna och jag älskar hur människor pratar i Dalarna. I vissa småbyar - där man talar på riktigt mål - kan det däremot vara svårt att förstå vad som sägs. Även om jag är uppvuxen i Mora och har ett någotsånär uppövat öra - är det svårt ibland att hänga med i svängarna.

Älvdalskan till exempel - är verkligen att språk för sig. Undrar om man någonsin kommer att förstå det till fullo. Hur mycket jag än anstränger mig - förstår jag ändå bara lösryckta ord. Min far som är en riktig inbiten morakarl behärskar nog det mesta - och jag önskar så mycket att vi hade pratat mer mål under uppväxten. Risken är ju stor att det nu försvinner med kommande generation och ingen får höra hur vackert det är.




tisdag 17 april 2012

Matbröd

Måste bara tipsa om världens godaste matbröd.
Superenkelt att göra och smakar underbart.

Hittade det på Sofias blogg - och här kommer receptet:


Forums goda bröd;
4 limpor.

1 liter vetemjöl
6dl rågsikt
4dl vetekli
4 dl havregryn
6 dl blandade korn,frön eller gryn. (ex solrosfrön)
4 stk salt
1/2 dl bikarbonat
3dl sirap
2 liter filmjölk


Blanda alla torra ingredienser, ha i sirap och filmjök, Blanda (degen ska vara lös). Häll upp i 4 smorda formar på ca 1,5 liter. Grädda i 170 grader ca 70 min.

ÄT OCH NJUT!





måndag 16 april 2012

Städning

För övrigt hade min man ganska kul åt min klädsel när han avbröt mig mitt i dammsugningen.

Vadå - går inte alla damer i högklackat när de städar hemma? ;)

Vattentät

Det finns inget dåligt väder - bara dåliga kläder.
I alla fall om man ska tro den beryktade ramsan.
Tur för mig att jag har satsat på en riktigt vattentät jacka.
Idag blev det nämligen en timmes promenad nere i oset.
Småduggande men väldigt mysigt!

söndag 15 april 2012

Alla får ligga

Eftersom jag till större delen har varit liggande hela helgen - har Henrik Fexeus fått agera sällskap.

Håller som bäst på att läsa hans bok "alla får ligga" - och även om titeln för tankarna till förförelseteknik och raggningstips finns ändå ett och annat guldkorn för oss som redan är upptagna. Det är alltså inte så farligt som det låter ;)

Som vi redan känner till - berättar vi mer om oss själva än vad vi egentligen vill - genom vårt sätt att vara och vilka signaler vi skickar ut. Eller som Henrik själv uttrycker det: " vår icke-verbala kommunikation och sociala manipulation".
Spännande värre alltså.

Så som övning kommer jag nu att studera min omgivning mer än vanligt för att hitta dolda budskap och se om jag lärt mig något. För som sagt - man berättar mer än man tror genom sitt kroppsspråk.

Åh vad kul det här ska bli ;)

lördag 14 april 2012

Plopp

Choklad fylld med kärlek

Benjamin Button

Känner mig onekligen som Benjamin Button i filmen där Brad Pitt spelar huvudrollen. Livet är upp och ner och spelas upp i bakvänd ordning. När ska jag bli vuxen på riktigt - jag bara undrar??
Just nu livnär jag mig på blutsaft och russin - om det är till nån ledtråd.

Ibland bjuder verkligen livet på oväntade överraskningar och det är bara att hänga med. Synd bara att allt kommer i fel ordning.


torsdag 12 april 2012

Glitter

Idag har jag införskaffat mig en
*hair donut*

En festlig liten pryl som ska fixa en snygg och prydlig knut i håret.
Gäller att öva nu bara så man får till det.

onsdag 11 april 2012

Grodor

Det var ganska så länge sen som jag såg nåt större djur ute på nattrundan - och då menar jag typ älg eller vildsvin.
Däremot har de här små figurerna börjat krypa fram igen efter vinterdvalan. Samma plats varje år - så tydligen måste det vara speciellt gynnsamma förhållanden just här.

Nu är det dags att trygga fortbeståndet och inte ens min närgångna kamera fick dem generade eller ur balans ;)

Tydligen är det så att hanen - som är mindre - klättrar upp på honan - och klamrar sig fast där tills hon släpper iväg äggen hon har i magen. Först då levererar han sin mjölke och sen dröjer det inte länge förrän ytterligare massor med grodor är på gång.

Väldigt fascinerande!!
Visste ni förresten att grodor är fridlysta - det gäller alltså att ta det extra försiktigt så man inte skadar dem i onödan.

tisdag 10 april 2012

Titus

Idag har det verkligen varit innesittarväder - tror att det har regnat hela dagen.
Har passat på att rensa ut i mina skåp och hittade då massa gamla kort som jag faktiskt glömt bort att jag hade.

Under en period i livet - som slutade för ca 5 år sedan - hängde jag massor i stallet.
Det började med att jag var hjälpryttare - och slutade med att jag var fodervärd.
Jag var i stallet nästan varenda dag, och varierade mitt ridande med avancerade dressyr/hoppkurser och  härliga skogsturer. 
Det var verkligen en härlig tid.

Tyvärr inser man att det tar en hel massa tid - och vill man hinna med nåt annat - typ att umgås med familjen - då måste man göra ett val.
I dagsläget hänger alla ridkläder på galgar nere i källarförrådet - för som med allt annat i mitt liv - är det allt eller inget som gäller när jag företar mig något.  

Så därför bjuder jag på dessa preskiberade bilder av mig och Titus - över 9 år gamla. Bildkvaliteten är tyvärr inte den bästa - men jag tror ändå att det framgår att Titus är enorm.
1 meter och 74 centimeter i mankhöjd -  och än idag förundras jag över, att jag faktiskt kom upp på honom. 




lördag 7 april 2012

Anmälan

Nu har jag anmält mig till 
TJEJVASAN 2013

Kom igen nu tjejer - se det som en utmaning

fredag 6 april 2012

Blåkulla

Hittade dessa skrämmande fakta när jag googlade runt angående påsken och dess traditioner. De flesta anser att man firar påsk för att Jesus dog vid påsken - men tittar man närmare på en del av traditionerna som är förknippade med påsken - är de inte så rena och fina som man kan tänkas sig. En av de mest osmakliga är väl ändå historien om Blåkulla.



"Ordet BLÅKULLA anses vara en försvenskning av det tyska Blocksberg, enligt sägnen hemvist för SATAN"

"Häxan antogs fara till Blåkulla på en kvast, gren eller någon form av vardagligt redskap, eller på till exempel ett husdjur. Med hjälp av en nål kunde häxan öppna ett hål i en vägg om så skulle behövas, stort nog att ta sig igenom.

På färden tog hon ibland med ett barn som skulle värvas till Satans tjänst. Under tiden som häxan befann sig på Blåkulla kunde omgivningen inte märka att hon gett sig av, utan hon tycktes fortfarande befinna sig på sin vanliga plats.



På Blåkulla festade man som på ett bondbröllop, man drack och åt och dansade och hade sex till ljuset av ljus som stuckit i kvinnors slidor medan Djävulen låg under bordet och skrattade så rummet dånade och helveteselden pyrde upp genom ett hål i golvet där man kunde se de pinade själarna i helvetet. Man dansade med ryggen mot varandra och gjorde allt baklänges mot hur man gjorde i verkliga livet, gifte sig med flera personer samtidigt och hade sex med Satan och djävlarna vars penisar var kalla och vars sperma var vatten och födde sedan grodor som sopades upp från golvet och maldes till smör. Då man sedan vaknade värkte kroppen, maten man åt hade försvunnit och gjort en hungrig och de gåvor man fått hade blivit spån.


Barnen var ju inte endast offer för häxorna som tagit dem dit, i Blåkulla hade barnen också själva deltagit i sexuell synd och försvurit sig till Djävulen och ätit hans mat."

- Informationen hämtad från wikipedia -




Huvaligen - ingen trevlig läsning. Skrämmande också är att så många gör saker av bara farten - för att alla andra också gör det  - utan att tänka på historien och varifrån det kommer.

En gång i tiden - när jag var liten och bara barnet - blev jag också utklädd till påskkärring - sparng till grannarna med målade kort och tiggde godis. Oskyldigt och väldigt gulligt - och ingen allvarligare baktanke.

Men med dessa fakta i botten - vilken förälder skulle vilja skicka iväg sitt barn på en kvast - till en otillgänglig plats - för att delta i sexorgier med självaste satan??

Tyvärr är det just det som påskkärringen och blåkulla symboliserar.



måndag 2 april 2012

Sparring

Under tiden som jag körde mitt 60 minuter långa träningspass visades en intervju med Zlatan på TV3. Samtidigt som jag flåsade och svettades berättade han om sin karriär, sin kärlek till sverige och rädslan att misslyckas.

Jag och Zlatan i samma rum i ca 1 timme.
Snacka om bästa träningskompisen alltså.
*ler*

Däck

Ett säkert vårtecken trots kalla vindar.
Nya däck och nya fälgar.

söndag 1 april 2012

Kyligt

Usch vad det har varit kallt nu i några dagar. Till och med minusgrader på nätterna.

Det blev till att ta fram långkalsonger och raggsockarna igen för att inte frysa - huvaligen - inte kul.

På eftermiddan började det dessutom att snöa - flingor stora som björnlabbar - snacka om att våren tog ett litet brake. Vilken skillnad från i veckan då man mötte folk i kortärmat och shorts.

Fast å andra sidan är det ju bara april - så vädret kan man ju inte lita på.